top of page

MUZIEKTIP VAN DE MAAND: Brian Jackson – This Is Brian Jackson

In de jaren 70 en 80 was Brian Jackson de vaste muzikale partner van dichter Gil Scott-Heron. Hij voorzag diens maatschappijkritische gedichten met zijn Fender Rhodes en dwarsfluit van een swingende begeleiding, zodat deze ook voor een groot publiek toegankelijk werden.


In de tussentijd werkte hij ook aan een soloproject dat helaas nooit het licht heeft mogen zien. Daar kwam verandering in toen Daniel Collas, oprichter van de Phenomenal Handclap Band, een optreden van Jackson bijwoonde in New York. Ze raakten in gesprek en Collas vroeg zich af hoe de demo’s uit die tijd zouden klinken als ze nu uitgewerkt zouden worden. Het tweetal ging aan de slag en het resultaat is This Is Brian Jackson, een album dat gelijk duidelijk maakt dat het een zeer avontuurlijk componist betreft.


Uiteraard beslaat het grootste deel soul en jazzfunk, zoals het prachtige openingsnummer All Talk, maar Jackson draait zijn hand ook niet om voor heerlijk voortkabbelende afrobeat (Mami Wata) of zwevende spirituele jazz (Path To Macondo/Those Kind Of Blues). Wie deze plaat hoort zal zich afvragen waarom Jackson nooit eerder aan zijn solocarrière is begonnen.


Luister hier ( Brian Jackson - All Talk - YouTube ) naar All Talk, het openingsnummer van het album.


33 weergaven10 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page